Gjør plass til insektene!

Nå er jeg oppe i vel 400 insektarter jeg har funnet i hagen hjemme. Det er likevel mange igjen å oppdage. Etter hvert skal det bli bok om insektlivet i hagen, som eksempel på det fantastiske mangfoldet av insekter som finnes overalt. Bildene viser noen få smakebiter. Disse insektene fant jeg ute i hagen vår på Nesodden sommeren 2022. Jeg kjente ikke til noen av dem før jeg begynte å lete systematisk.

Hagen vår er neppe noe rikere på insekter enn andre hager. Hauger av arter finnes stort sett hvor som helst utendørs, hvis man bare ser etter. Det vil si: I hvert fall der det vokser noe!

Det bygges en del i nabolaget vårt, og det er nok en god ide med fortetting her, så nært Oslo og med god kollektivforbindelse inn til arbeidsplassene der. Men det jeg synes er trist å se, er at på tomtene rundt nybygde hus, er det mange som prioriterer asfalt, brostein, grus og treplattinger, og lar det være igjen veldig lite plass til det grønne. Det gjelder både ved eneboliger og på større fellestomter. De grønne flekkene er dessuten ofte kortklipt plen, og det er jo heller ikke det beste levestedet for insekter og andre ville dyr, selv om det er langt bedre enn asfalt. Så det var dette jeg hadde på hjertet i dag: Hvis du rår over et uteområde ved bebyggelse - enten det er snakk om en hage eller noe annet - synes jeg du skal sette av mest mulig plass til blomstene, insektene, fuglene og alt det andre som rører seg i et levende nabolag.

Insektjakten i hagen har virkelig fått opp øynene mine for alt livet som følger med hver lille busk og hvert enkelt tre som får vokse mellom husene.